19 Mayıs 2015 Salı

Balık çiftliği teşviği

Balık çiftliği teşviği


Bir balık çiftliği kurmak için nelere gerek olduğunu be balık çiftliği maliyetinin ne olduğuna buradaki yazımız da değinmiştik. Eğer bu iş fikri ile ilgileniyorsanız bu yazımızı da okumanızda fayda var. Çünkü su ürünleri yetiştiriciliği için devlet desteği daha zararsız bir yatırım yapacaksınız.
Devlet su ürünleri yetiştirmek isteyenlerin “Su Ürünleri Kayıt” sistemine üye olması koşulu ile para desteği vermekte. Verilecek destekler yetiştirilecek balık türüne göre değişiklik göstermekte. Eğer alabalık yetiştirilecek ise balık başına 0.65 kg/TL destek sağlanacakken çipura ve levrek yetiştireceklere balık başına 0.85 kg/TL destek sağlanacak. 

Bunlar dışında yeni balık türleri yetiştirmek isterseniz verilecek destek balık başına 1 kg/TL olacak. Tüm bunlar hariç yetiştireceğiniz yavru balıklar içinde çeşitli destekler sunulmakta. Bu devlet teşvikleri ile hem sektörün gelişmesi sağlanıp ekonomi canlanacak hemde yeni iş imkanları doğacak. Bunun yanı sıra av balıkçılığı ile ilgilenenler de çiftlik balıkçılığına yönelecek. Özellikle av balıkçılığının bitmesi içinde ayı bir devlet desteği bulunuyor.

 Eğer ev balıkçılığını bırakacaksanız teknenizin büyüklüğüne göre devletten 10-15 bin TL arasında ek bir destek alabileceksiniz. Bu desteğin amacı günümüzde 20 bini geçmiş avcı teknelerini azaltmak. Destekler ile av balıkçılığını bırakarak farklı bir sektöre geçiş yapmaları amaçlanıyor.
Bu amaç doğrultusunda yani av balıkçılığını azaltmak için sadece teşvik sunulmuyor. Ayrıca çeşitli yeni tebliğler yayınlanıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan balık avcılığı ile ilgili tebliğ avcıları sıkıntıya soktu. Özellikle klasik deniz balıkçılığı yapanları ilgilendiren düzenlemeler sonucu bazı bölgelere av yasağı geldi. Düzenleme bununla da kalmayıp derinliği 18 metreden 24 metreye çıkardı. Balık boylarında da değişiklik yapıldı. 

Artık levrek 18′cm değil 24 cm olmak zorunda. Kalkansa 40′cm’den 45 cm’ye sinaritte ise 20 cm’den 35 cm’ye çıkarıldı.
Yeni tebliğ 20 binin üzerindeki balık teknelerinin yaklaşık yarısını etkilediği söyleniyor. Bu düzenlemenin geç çıkmasından şikayetçi olan balıkçılar yaz başından beri hazırlık yapıyordu. Tebliğin daha erken yayınlanması gerektiği belirten balıkçıların buna karşı çıkması çok doğal çünkü ekonomik sıkıntı içine girdiler.
Son Arananlar:



balık çiftliği kurmak
balık çiftliği
alabalık çiftliği kurmak
balık çiftliği kurmanın maliyeti
alabalık çiftliği maliyeti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder