Mavi Yengeçler Amerikalı
Enez'i istila eden “Mavi Yengeçler”le ilgili çalışmalarını tamamlayan Edirne İl Genel Meclisi, bilimsel araştırma için Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'ne başvurulmasını kararlaştırdı... Yırtıcı karakteriyle Enezli balıkçıların ağlarına zarar veren, denize girenleri etkileyen, buna karşın lezzeti, proteini ve ekonomik değeri yüksek olduğu ileri sürülen yengeçlerin Kuzey Amerika'dan getirildiği, ancak bölgeye tam olarak uyum sağladığının söylenemeyeceği kaydedildi...
Haberin Yayın Tarihi: 14-10-2011 11:52
Sevcan KALIPÇİNDEN
Enezli balıkçıların ağlarına zarar veren, bölgede denize girenleri etkileyen ancak lezzeti, proteini ve ekonomik değeri yüksek olan Mavi Yengeçler için ekonomik pazar aranıyor.
Edirne İl Genel Meclisi'nin Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Enez'deki toplantılarda verilen önerge üzerine Mavi Yengeç için başlattığı çalışmalarını tamamladı. Komisyonun notuna göre; ekonomik pazar bulunamaması durumunda zararın önlenmesi veya en azından azaltılması yönünde acilen araştırma yapılması gerekiyor. Yırtıcı karakteriyle balıkçıların zararlı bir tür olarak algıladığı Mavi Yengeç için şimdi de Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nin bilgisine başvurulacak.
Enez ilçesi lagün gölleri, sahil kesiminde ve Sultaniçe bölgesine kadar olan alanda ciddi bir şekilde balıkçıları ve bazı yerlerde denize girenleri etkilemesi nedeniyle meclisin gündemine taşınan halk dilinde “Pavurya”, balıkçılık dilinde ise “Mavi Yengeç” olan yengeçler için Tarım ve Hayvancılık Komisyonu harekete geçti. Tedbir alınmadığı takdirde balıkçılık ve turizmin olumsuz şekilde etkilenebileceğinden, ekonomik değeri olan bu deniz ürününün Tarım Bakanlığı, üniversitelerin de Su Ürünleri bölümleri tarafından acilen araştırmaya yönlendirilmesi düşüncesiyle verilen önerge üzerine görevlendirilen komisyon yerinde yaptığı araştırmayı tamamladı.
Komisyon Başkanı Erdal Akgün, Başkan Yardımcısı Selim Sadıç, Üye Sebahattin Karaman, Salih Alan ve Arslan Kıyunat bölgeye gitti. Bölge için ekonomik değerinin ne olduğu yeteri kadar bilinmediğinden, protein değeri çok yüksek olduğu iddia edilen su ürününün bölge için berekete dönüştürülmesi hususunun ilgili kurumlardan bilgi alınıp, araştırmalar sonucu elde edilen tespitler rapora döküldü. Komisyon Başkanı Erdal Akgün Mavi Yengeç'le ilgili hazırlanan geniş bilgi notunu özetle şöyle paylaştı:
Mavi Yengeçlerin yayılışı
“Asıl vatanı Kuzey Amerika ve Kanada'da ekonomik değere sahip, oldukça iri boydaki bu yengeç, ilk önce getirildiği Kuzey Ege'deki acısulu lagünlere, özellikle de Enez dolaylarındaki göllere yerleşmiş, daha sonra Ege sahilleri boyunca sıralanan, Köyceğiz, Güllük lagünlerine yerleşmeye başlamıştır. Halen Fethiye ve Taşucu'ndaki Karadeniz dalyanında bol miktarda bulunmakta. Mavi yengeçin zorla getirildiği bu sulara tam anlamıyla uyum sağladığı söylenemez. Zira 1963 yılından itibaren Kuzey Ege'yi ve Saros'u tümüyle terk etmiş, daha güneye doğru göç etmeye başlamıştır. Bunun nedeni olarak bu bölgedeki aşırı avcılık gösterilmekte ise de, hiç değilse Türkiye lagünlerinde bu yengecin bu denli avlanması söz konusu olmamıştır. Olayın nedeninin o yöredeki yerleşmeyi engelleyen doğal koşullarda aranması gerekir. Mavi yengecin ekonomik olarak değerlendirilmesi amacıyla yapılan bazı girişimler başarısızlıkla sonuçlandığından ve balık türlerini tüketici yırtıcı karakteri nedeniyle, balıkçılarca istenmeyen, zararlı bir tür olarak algılanmaktadır.Aslında Mavi yengeç, Amerikan ülkeleri dışında, İngiltere, Fransa ve Belçika'da da pazarlanma şansına sahiptir. Ancak Avrupa ülkelerinde bu türün pazarlamasını yapanlar, genellikle sürekli sevkiyat garantisi olmadan bir alıma yanaşmamakta. Ayrıca Mavi Yengeçin pazarlanması, avcılıktan itibaren çok dikkat ve bilgi isteyen bir konudur.
Küresel ısınmayla birlikte lagünlere yerleşmiş olabileceği tahmin edilmekte. Lezzetinin ve protein kalitesinin iyi olması nedeniyle ekonomik değerinin de yüksek olduğu söylenmekte. Sık sık kabuk değiştirdiği, kabuğu yeni değişmiş olanların en çok tercih edildiği dile getirilmekte. Balıkçı ağlarına ciddi hasarlar veren bir tür olması nedeniyle ekonomik olarak pazar bulunamaması durumunda zararın önlenmesi veya en azından azaltılması konusunda neler yapılabileceğinin araştırılması gerekmekte. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak en yakın Su Ürünleri Fakültesi'nin bulunduğu Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden bilgi talep edilecek ve bu bilgiler paylaşılacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder