30 Mayıs 2015 Cumartesi

Spirulina

Spirulina




Su Bitkilerinin Kullanım Alanları

Denizlerin insanlar için ne derece önemli kaynaklar olduğundan daima bahsetmekteyiz. Gıda kaynakları açısından da çok önemli bir yere sahip olan denizlerimizde yetişen balıklar, omurgasızlar ve hatta bitkilerden fazlasıyla yararlanmaktayız. Su bitkileri kozmetik, ilaç sektörü, laboratuar malzemesi dışında yüksek besin değeri nedeniyle gıda sektöründe de önemli bir yere sahiptir.

Deniz yosunları protein, mineral ve vitamin içeriğinin zengin olmasıyla ve tamamen doğal bir besin olması nedeniyle özellikle Uzakdoğu ülkelerinde önemli besinler arasında yer alır.

Spirulina Nedir

Spirulina, mavi-yeşil algler yani siyanobakteri (Cyanobacteria) türü olarak bilinen bir su bitkisidir. Spirulina genusuna ait bir çok tür bulunmaktadır, Spirulina platensis ticari önemi en yüksek olan türdür bu türün bir diğer adı Arthrospira platensis olarak da bilinmektedir. Spirulina %65 oranında protein içermesiyle çok önemli bir protein kaynağı olarak bilinir ayrıca vitamin içeriğininde yüksek olması ve tamamen doğal bir besin olmasıyla tercih sebebidir. Spirulina antioksidan özelliğinin yanında düşük yağ ve kalorisi sayesinde kolesterole neden olmayan bir besindir. Ayrıca Spirulina A, B1, B2, B3, B6, B12, E vitaminlerince de zengindir.

Spirulina Üretimi


Besin değerlerinin yüksek olması nedeniyle Spirulina üretimi bir çok ülkede yaygınlaşmış ve ticareti yapılmaktadır. Ayrıca bazı deniz yosunlarının bağışıklık sistemleri (kanser riskini azaltıcı) üzerinde önemli etkilere sahip olduğu da bilinmektedir bu sebepler Spirulina’ yı ekonomik anlamda yukarılara taşıdığı görülmektedir. Tuzlu su dolu tanklarda (% 0,20 – % 0,35 tuzluluk oranı) kültürü yapılmaktadır. Yeterli olgunluğa gelen Spirulinalar tanktan toplanır ve bir alana serilerek farklı kurutma sistemleri sayesinde kurutulur daha sonra toz halinde veya kapsüllere konup paketlenerek eczanelerde satışa sunulur. Ülkemizde Spirulina yetiştiricilik çalışmaları ilk olarak Ege Üniversitesi’nde yapılmıştır.

Sonuç olarak bir çok ülke Spirulina’nın öneminin ve denizlerimizin yine besin kaynakları zenginliği açısından ne derece önemli olduğunun farkına varmıştır. Bu nedenlerle bir çok ülkede Spirullina yetiştiriciliği yapılmaya başlanmış ülkemizde ise son yıllarda bu su bitkisinin öneminin farkına varılmıştır. Spirulina diyette kullanılabilen doğal bir besin olup aminoasit, protein ve vitaminlerce zengin oluşuyla tüketilmesi gereken bir besindir.

Su Ürünleri Müh. Onur KASAP

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder