19 Mayıs 2015 Salı

Balık Çiftliği Kurmanın Maliyeti

Balık Çiftliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerek?



Balık çiftliği kurmak


Ülkemiz balık çiftçiliğinde ger geçen gün daha fazla geliyor. Hatta en son istatistiklerine göre Türkiye, Yunanistan’ı geçerek balık çiftliğinde Avrupa pazarının %25′e hakim oldu. Bu nedenle balık pazarı için potansiyel oldukça fazla. Eğer iş kurmak isteyenler varsa alabalık, çipura, levrek çiftliklerine yatırım yapabilirler. Peki bir balık çiftliği kaça kurulur? Yada balık çiftliği maliyetinedir?

Her gün daha fazla büyüyen çiftlik balıkçılığı daha geçen yıl 189 bin ton iken bu yıl 200 bin tona ulaşmak üzere. Oysa 2002 yılında 61 bin yon olan üretim miktarı günümüzde çok daha devasa büyümeler gösterdi. Bu büyük potansiyel yatırımcılar için harika bir iş fırsatı halini aldı. Bu piyasaya girmek isteyenler yatırım maliyetini belirlemek için öncelikle kuracakları işletmenin büyüklüğünü belirlemeli. Bu doğrultuda 250-300 ton civarında üretim yapan balık çiftlikleri küçük, 300-1000 ton arası üretim yapanlar ise orta olarak nitelendiriliyor. 
Ancak uzmanlar balık çiftliği yatırımı yapacak girişimcilere daha büyük düşünmelerini, piyasanın giderek daha da büyüdüğünü belirtiyor. Yani 1.000 üzerinde olan ve büyük balık çiftlikleri olarak isimlendirilen yatırımlar çok daha avantajlı oluyor. Eğer 1.000 ton üzerinde üretim yapılacak ise ağ, kafes, gemi ve diğer çeşitli demirbaşlar ile birlikte yaklaşık 2 milyon dolar civarında bir fiyat ortaya çıkıyor. Aynı tonda kurulacak bir balık çiftliği eğer iç sularda olur ise yatırım maliyeti 750 bin doları buluyor.

Çiftlik balıkçılığı için denizde bir yatırım gerçekleştirmek iç sulara oranla daha pahalı. Rakamlar ile ifade etmek gerekirse eğer denizde bir balık çiftliği kurmak isterseniz yapacağınız yatırım en az 750 bin dolar olurken iç sularda bu rakam 250 bin dolara kadar düşüyor. Bu iki seçenek dışında birde avcı balıkçılığı iş fırsatlarıarasında yer alıyor. Avcı balıkçılığı yatırımı maliyeti ise teknenin uzunluğu ve ekipman seçimine göre değişiyor. Eğer 20 metre civarı bir tekne ile yapılacaksa 500 bin ile 2 milyon dolara arasında parayı gözden çıkarmanız gerek.


Konular ;
  • balık çiftliği nasıl kurulur
  • balık çiftliği maliyeti
  • kafes balıkçılığı maliyeti
  • karides çiftliği nasıl kurulur
  • karides yetiştirme çiftliği için sermaye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder