Balık Çiftliği Nasıl Kurulur?
Balık yetiştirmek için çiftlik kurmak yeni bir buluş olmasa da, son yıllarda küresel dünyada balığa ve sağlıklı, güvenilir ve sürdürülebilir gıda kaynaklarına olan talebin artması nedeniyle popüleritesi artmıştır. Balık çiftlikleri özel bilgi birikimi, geniş zaman ve sıkı bir çalışma gerektiren bir iş kolu olabilir ancak su kültürü ayn zamanda karlı da olabilir. Burada sizlerle balık çiftliği kurmak için atılması gereken adımları sıralayacağız. Balık çiftliği işine başlamadan önce ilk olarak bu iş için riske edebileceğiniz yeterli kaynak ve bu işe ayırabileceğiniz yeterli zamanınızın olup olmadığını doğru olarak hesaplayıp tespit etmektir. İşe girmeden önce göz önünde bulundurulması gereken pek çok önemli unsur vardır. Bu unsurlardan en önemlilerini aşağıda sıralayalım;
Piyasadaki arz ve talep
Sermaye/Finansman maliyeti (kredi vb.)
İşletme maliyeti
Yasal mevzuat ve uygulamalar
Üretim kapasitesi ve imkanları
Araştırmalar yapıldığında piyasada yeni balık çiftliğini kaldıracak kadar talep olum olmaması işe girişte mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir husustur. İhtiyaç duyulacak finansmanın maliyeti, faaliyetten gelir elde edilmeye başlanana kadar ihtiyaç duyulacak işletme maliyeti, uyulması gereken yasal düzenlemeler ve mevcut şartlar altında sahip olunabilecek üretim kapasitesi dikkatle değerlendirilmelidir.
Balık çiftliği işletmek özel bilgi ve deneyim gerektirdiğinden, bu işe girecek ve bu işte çalışacak kişilerin daha önce benzer balıkçılık tesislerinde çalışarak gerekli bilgi ve deneyimi edinmesi, yapılacak olası hataları ve bu hataların katlanılması gereken olası maaliyetlerini önleyecektir.
Başarılı bir balık çiftliği işletmesinde su kalitesi, hastalık kontrolü, balıkların doğru beslenmesinin sağlanması ve pazarlama faaliyetlerinde gerekli bilgi ve deneyime sahip olunmadan balık çiftliği işine girmek büyük bir zararla karşılaşılma riskini artıracaktır.
İlk başta sermayenin küçük bir bölümü ile işe girmek ve yapılan işlerle ilgili yeterli bilgi birikimi ve tecrübe edindikten sonra yavaş yavaş işi büyütmek uzmanlarca balık çiftliği işine girmek isteyenlere tavsiye edilmektedir. Kurulan işin boyutu ne kadar küçük olursa yapılan hataların maaliyeti de o kadar küçük olacak girişimcileri mutlak bir iflastan koruyacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder