19 Mart 2017 Pazar

TARLA BALIKÇILIĞI NASIL YAPILIR ? 

 TARLA BALIKÇILIĞI
 Denizlerde, göl ve nehirlerde yapılmakta olan balıkçılık ve balık avcılığı yanında, insan kontrollü olarak havuzlarda ya da bu amaçla kullanılabilecek yerlerde yapılan balık yetiştiriciliğine tarla balıkçılığı denir. İnsanlar tarafından her zaman istekle tüketilen su ürünleri, özellikle balık eti, gelişen teknolojiye rağmen avcılık yolu ile yeterince sağlanamadığından, balık tarımı da denilebilen bu tür yetiştiricilik pek çok ülkede yaygınlaşmıştır.
 Bütün tarımsal üretim dallarında olduğu gibi tarla balıkçılığı da doğal koşullara (iklim, toprak yapısı, su özellikleri v.b.) doğrudan ve tamamen bağımlıdır. Karada yetiştirilen evcil hayvanlarda olduğu gibi farklı balık türleri de değişik barındırma, bakım ve beslenme isteklerine sahiptirler. Bu nedenle bütün doğal koşullar yanında ele alınan balık türünün biyolojik istekleri de tespit edilerek bu yetiştirmenin planlanması zorunludur. Buna ek olarak yöresel olarak değişen pazar istekleri ve imkanları da detaylı şekilde incelenerek yetiştiricilik yapılabilir.
 Tarla balıkçılığı içinde en çok sazan yetiştirme yaygındır. Bunun başlıca nedenleri ise şöyle sıralanabilir;
1. Sazan toprak tabanlı havuzlarda yetiştirildiğinden havuz yapım masrafları daha düşüktür.
2. Yemleme zor değildir. Her çeşit yemleri iyi değerlendirmekte ve bu nedenle büyütme giderleri daha az olmaktadır.
3. Yavru temini ve üretimi çok kolaydır.
4. Ilık, durgun ve bulanık sulardan da fazla etkilenmez.
5. Kısa sürede pazarlanabilir.
6. Hastalık ve parazitlere karşı dayanıklıdır.
7. Tarımla geçinen aileler için kullanılamayan batak, sazlık, tuzla gibi su imkanı olan arazilerde yapılarak ek gelir sağlanabilir.
 Tarla balıkçılığı genellikle toprak tabanlı havuzlarda yapılır. Bu iş için çoğunlukla tarımsal üretimi düşük olan yerler seçilir. Böylelikle bu alanlar ekonomik bir şekilde değerlendirilir. Az meyilli arazilerin seçilmesi, su akışı ve boşaltmanın arazi eğimi ile yapılabilmesi için çok yararlıdır. Düz ve meyilsiz arazilerde yapılan havuzlarda su akışı ve boşaltma için enerji (elektrik) ihtiyacı bulunmaktadır. Bu enerji ihtiyacı ek masrafları beraberinde getirir.
 Genelde ağır ve killi topraklar havuz yapımına daha uygundur. Kumlu ve geçirgen topraklar fazla su kaybettirir. Aşırı kireçli ve düşük asitli topraklar tarla balıkçılığı için uygun değildir. Tesis kurmadan evvel mutlaka toprak analizi yapılmalıdır.
 Tarla balıkçılığı için yer seçiminde, toprak özellikleri yanında işletmenin ulaşım ve taşıma işleri de baz alınır. Ana yollara yakın olan yerler büyük avantaj sağlar. Ayrıca elektriği mevcut olan veya kolaylıkla elektrik hattı sağlanabilecek bir yer işletme için avantajdır. Havuzlama yapılacak yerin, sel ve su taşkını ihtimalinden uzak olması, sürekli ve şiddetli rüzgarlara da açık olmaması gerekir. Tarla balıkçılığı işletmesi kurarken önceden bilinmesi gereken bir konu da pazarlama imkanlarıdır.
  Balık Yetiştiren Küçük Bir İşletme İçin Gerekli Olan Ekipmanlar
 Küçük işletmelerde bakım ve besleme yoluyla balıklar yetiştirilir. Yavru balıklar dışarıdan sağlandığından yavru üretime gerek duyulmaz. Bu işletmelerde tüketimlik balık büyütme havuzları ile stok havuzları dışında küçük işletme binası ve yem deposu yeterlidir. Bu tür işletmelerin gerek duyduğu teçhizatlar :
1. Çevirme ağı (balık hasadı ve örneklerinin toplanması için)
2. Serpme ve falyalı ağ
3. İki adet el arabası
4. Çeşitli büyüklükte kepçeler
5. Balık tasnif masası
6. Çeşitli büyüklükte plastik kap ve kovalar
7. Bir adet terazi
8. Su termometresi
 Ülkemizde tarla balıkçılığının %90’ı Milas yöresindedir. Bu yörenin özelliği ise tuzlu suya erişimin kolay olması. Ayrıca su devamlı 18 derece sabit sıcaklıkta çıkıyor. Bu da önemli bir avantaj yaratıyor. Yaz kış bu sıcaklıkta olan su, denizlere göre balığı geliştiren bir özelliğe de sahip oluyor. Ayrıca bölgedeki torak çoğunlukla kil. Su geçirmeyen bir yapıya sahip. Bu durum da toprağın temiz olmasını sağlıyor. Temiz olması nedeniyle, burada organik canlıların kolay üremesine ortam hazırlıyor. Dolayısıyla tarla balıkçılığına en elverişli ortam yakalanmış oluyor.
 Tarla balıkçılığının üretim maliyetleri yüksek olduğundan satış fiyatları da diğer balıklara göre yüksek olmaktadır. Ancak üreticilerin kurumsallaşması ve belli bir politikanın belirlenmesi, tarla balıkçılığı konusunda yaşanan pazar sıkıntısını büyük ölçüde çözecektir.

www.agr.ege.edu.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder