19 Mart 2017 Pazar

ALG YETİŞTİRİCİLİĞİ BU YÖNTEMLE DAHA EKONOMİK

Almanya – Köln Üniversitesi’nden bilim insanları, çok ekonomik bir alg yetiştirme metodu geliştirdi. Bu metod, mikroalglerin yiyecek üretiminden medikal uygulamalara ve besin dönüşümüne kadar pek çok alandaki kullanım kabiliyetlerini büyük ölçüde geliştirecek.

Algler konusunda uzman Profesör Michael Melkonian ve ekibi tarafından geliştirilen bu yöntem, alg üretimini daha kolay bir hale getiriyor ve bu materyale bağlı ürünlerin maliyetlerini azaltıyor.
Fotobiyoreaktörlerin fotosentez yoluyla güneş enerjisini biyomasa çevirmesi üzerine uzun yıllardır araştırmalar yapılıyor ve bu metodla protein eldesinden biyoyakıta kadar pek çok farklı hedefe güneş enerjisi kullanılarak ulaşılabiliyor. Dünya geneline bakıldığında mikroalg sektörünün, $5.000.000’a yakın bir pazarının olduğu tahmin ediliyor. Prof. Melkonian’ın geliştirdiği fotobiyoreaktör ise “Gözenekli Substrat Biyoreaktörü (PSRB)” olarak adlandırılıyor ve biyofilm içine sıkışmış algleri besin solüsyonundan gözenekler vasıtasıyla ayırma prensibi ile çalışıyor.
Geliştirilen bu yeni prosedürün şu anda kullanılan alg yetiştirme teknolojisinden farklı ise yetiştiricilik için gerekli olan sıvı miktarını önemli ölçüde azaltması ve üretilen alg miktarını yüz katına kadar arttırması. PSRB ile yapılan alg yetiştiriciliği, yetiştiricilikte kullanılan enerji miktarını azaltırken yetiştirilebilir alg miktarında artış sağlıyor. Bu özelliği de PSRB’yi alg yetiştiriciliği konusunda önemli bir yere konumlandırıyor.
PSRB’de elde edilen bu başarı, gelecekteki fotobiyoreaktör teknolojisindeki güncel yaklaşımların kesin olarak değişmesine neden olabilir.
Mikroalg yetiştirimi için pek çok farklı yöntem vardır. Mikroalglerin iyi birer karbohidrat ve protein kaynağı olmasının yanında mikroalgler beta-karoten, astaksantin ve antioksidanların sürdürülebilir şekilde üretilebilmeleri için kullanılabilir. Omega 3 gibi doymamış yağ asitleri, her ne kadar balıklarda fazlaca bulunsa ve bu yağların alımı için balık tüketimi teşvik edilse de, mikroalgler de bu yağları kolaylıkla sentezleyebilir. Ayrıca antiviral ve antikanserojen farmasötik maddeler için de hizmet edebilirler. Çevresel biyoteknolojide ise mikroalglerin kanalizasyonlardaki fosfor ve nitrojenin yeniden besin döngüsüne katılmasını sağlamak için çalışmalar devam etmektedir.
Alg teknolojileri, su ürünleri mühendislerinin gelecekte çalışabileceği başlıca çalışma alanlarından birini oluşturuyor. Bazı alg türlerinin bünyelerindeki protein miktarının hayvansal kaynaklarla yarışabilecek kadar fazla olması ve alglerin kolaylıkla kültüre alınıp sürdürülebilir şekilde üretimlerinin sağlanabilmesi, alg teknolojilerini üzerine düşülmesi gereken önemli bir alan haline getiriyor.
Kaynak ;  denizdenbabamciksa.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder