19 Mart 2017 Pazar

Mavi yengeç yetiştiriciliği


Mavi yengeç yetiştiriciliği


Mavi yengeç
, Türkiye’de fazla bilinmeyen ancak ekonomik değeri oldukça yüksek bir tür. Yenilebilir et kalitesi ve ekonomik değer bakımından gelişmiş ülkelerde oldukça revaçta ve yüksek fiyatlardan alıcı buluyor. Örneğin, Avrupa’da kilosu 70 dolara satılıyor. Ülkemizde başta Akdeniz, Ege’nin bazı bölgelerinde az da olsa mavi yengece rastlanıyor. Ancak henüz bu türün yetiştiriciliğini yapan yok.


İşte Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Övgü Gençer, bu boşluğu görerek mavi yengeç yetiştiriciliğine yönelik bir proje hazırlamış. Buna göre çipura, levrek, dil, granyöz gibi balıkların yetiştirildiği ana havuzlarda kullanılan su, küçük bir kanal veya iletim düzeneğiyle ayrı bir toprak havuza aktarılacak. Sonra da o havuzda mavi yengeç yetiştiriciliği yapılacak. Yeteri kadar çamur alan oluşturulursa yengeçlerin yemlenmesine de gerek kalmayacak

Mavi yengeçler doğal yemlerle beslenme imkanı bulacak. Yeterince çamur alan olmasına rağmen besleyici mineral maddelerin yetersiz kalındığı durumlarda ise balık ölüleri, deforme olmuş balıklar ya da tavuk artıkları gibi doğal gıdalarla besin takviyesi yapılacak.

Bu konuyla ilgili ilk girişim Ege Üniversitesi tarafından atılmış. Gençer, yaklaşık 100 bin TL tutarındaki yatırımla Türkiye’nin ilk yengeç üretim çiftliğini kuracaklarını söylüyor. Benzer çiftlikler kurmak isteyen yatırımcılara da teknik konularda destek verilecek. Gençer, Türkiye’de yengeç çiftliği kurmak için en uygun bölgelerin Ege ve Akdeniz olduğunu söylüyor.

E-posta: ovgu-gencer@hotmail.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder