19 Mart 2017 Pazar

AMERİKA, SU ÜRÜNLERİ ÇİFTLİKLERİNİ FEDERAL SULARDA GENİŞLETMEYİ PLANLIYOR

Amerika, su ürünleri yetiştiriciliği operasyonlarını açık denize doğru genişletiyor
Geleneksel olarak sürdürülen ticari su ürünleri avcılığının dünyanın her yerinde su ürünlerinin geleceğini tehlikeye attığını gören Amerikalı yetkililer, su ürünleri çiftliklerinde gerçekleşen su ürünleri yetiştiriciliği operasyonlarını Amerika kıtasınının batı yakasındaki Pasifik Okyanusu’nadaki federal sulara doğru genişletmeyi planlıyor.
Su ürünleri yetiştiriciliği, doğal popülasyonların kendini toparlaması ve ihtiyaç duyulan gıda kaynağının sağlanması için bugün ve gelecekte git gide önem kazanacak bir sektör fakat bazı çevreci örgütler, endüstriyel ölçekteki su ürünleri yetiştiriciliğinin doğal ortamdaki canlılıar ve çevre için daha büyük zararlar doğurabileceğini düşünüyor.
NOAA – Amerikan Okyanus ve Atmosfer İdaresi, 200 mile kadar olan ve Havai ile diğer Pasifik adalarını da kapsayan açık federal Amerikan sularındaki su ürünleri yetiştiriciliğini kontrol etmek için yeni bir düzenleme yapıyor. Yakın zamanda yine NOAA tarafından Mexico Körfezi için hazırlanan programa benzerlik gösteren bu düzenleme ile körfezdeki ve Pasifikteki su ürünleri yetiştiricilik tesisleri Amerika’nın federal sulardaki tek su ürünleri yetiştiriciliği operasyonları olacak ve kıyıya yakın sularda ise daha küçük ölçekteki yetiştiricilik operasyonları devam edecek.
Yüzyıllardır Havai ve çevresinde su ürünleri yetiştiriciliği başarıyla sürdürülse de, modern yetiştiricilik metodlarında da çeşitli kirlilik riskleri ve bölgede daha önce olmayan türlerin yetiştirilmesi esnasında doğaya kaçmaları gibi dikkat edilmesi gereken faktörler mevcut.
Şu an için su ürünleri yetiştiriciliğinde üç ana başlık yer alıyor: bunlar kara tabanlı işletmelerde yetiştiricilik, yakın kıyı sularındaki yetiştiricilik ve açık denizdeki yetiştiricilik. NOAA’da çalışan ve Mission Blue okyanus savunucuları grubunun lideri Sylvia Earle, açık denizlerde devasa su altı kafesleri ile ağlarla yapılan su ürünleri yetiştiriciliğinden daha sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve sağlıklı su ürünleri yetiştiriciliği seçeneklerinin olduğunu söylüyor.
Su ürünleri yetiştiriciliğinde bir seçim yapılmak zorunda: amaç çok sayıda insanı beslemek mi yoksa su ürünleri pazarını bir lüks tüketim metası haline getirmek mi?
2016 yılında NOAA ve Scripps Oşenaografi Enstitüsü, Güney ve Kuzey Amerika’nın kıyılarındaki okyanuslara 17 Milyar dolarlık bir değer koydu. Bunun 4.3 Milyarı sportif ve ticari balıkçılığa geri kalanı ise ortaya çıkan karbonu tutmaya yönelik olarak ayrıldı.
Su ürünleri yetiştiriciliği sektöründe kullanılmak üzere Amerika merkezli bir çok şirket yeni buluşlar ve fikirler geliştiriyor ve bunları NOAA’ya gönderiyor. NOAA ise endüstri için düzenleyici bir plan oluşturmak üzerinde çalışıyor. Güneydoğu Asya’da her ne kadar su ürünleri yetiştiriciliği revaçta olsa da, çevre kanunlarının yetiştiricilikte daha az yer aldığı biliniyor.
Su ürünleri yetiştiriciliği yapan bir çok Amerika’lı şirket, dışarıdan stok satın alımı yapıyor ve bunları yetiştirerek tekrar Amerika’ya ithal olarak satıyor.  2014 yılında, Amerika’daki su ürünleri yetiştiriciliğinin değeri 1.3 Milyar dolarken bu rakam, ulusal yetiştiricilik miktarının yaklaşık beşte birine ve dünyadaki yetiştiricilik miktarının %1’ine denk geliyor. NOAA, geçmişten bugüne açık denizde bir yetiştiricilik endüstrisi kurmaya çalışıyor fakat açık denizdeki su ürünleri yetiştiriciliği için gerekli mevzuat girişimleri başarısız oldu.
NOAA, 2016 yılında planlarıyla ilgili açıklama yaparken halkın bir çok kesiminden de bilgi aldı. Recirculating Farms Coalition’dan Marianne Cufone, okyanustaki su ürünleri yetiştiriciliği konusunda halkın bilgisi dahilinde ilerlemek için balıkçılık yönetimi sürecine geçildiğini belirtti. Cufone, New Orleans’ta kara tabanlı su ürünleri yetiştiriciliği sistemleri geliştiriyor ve kara tabanlı işletmelerin okyanusta yapılacak olan su ürünleri yetiştiriciliğinden daha sürdürülebilir ve güvenli olduğunu belirtiyor.
Halihazırda, Havai’de Big Island’daki NOAA araştırmacıları, açık deniz su ürünleri yetiştiriciliği sistemlerini daha güvenli ve verimli hale getirmek üzerine araştırma yapıyorlar. Metoddaki soruları ve eksiklikleri, farklı teknikleri farklı türlerle deneyerek anlamaya ve çözmeye çalışıyorlar.
Kaynak: Pressherald.com  Çeviri http://www.denizdenbabamciksa.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder