19 Mart 2017 Pazar

Silifke'de MAVİ YENGEÇ YILI

 MAVİ YENGEÇ YILI

Mersin'in Silifke ilçesinde 1-7 Temmuz tarihleri arasında 38.si ‘Mavi yengeç yılı’ olarak kutlanacak olan Uluslararası Silifke Kültür haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenecek olan güzellik yarışmasına katılan 18 adaya mavi yengeç ikram edildi.
 

Güzellere mavi yengeç ikramı, 

Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel sponsorluğunda Akgöl'de balıkçılık yapan Ali Mavili'nin Taşucu beldesinde işletmeciliğini yaptığı balık restoranında gerçekleştirildi. Çoğunluğu ilk defa mavi yengeci tadan festival güzeli adayları, mavi yengeci çok sevdiklerini söylediler.

Balıkçılığın yanında mavi yengeç de avlayan Mavili, yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz sahillerinde bol miktarda avlanan ancak, bugüne kadar sadece turistler ve ekonomik seviyesi yüksek kesim tarafından tercih edilen mavi yengeci artık yerli halkın da keşfettiğini kaydetti.
Göksu deltasındaki Akgöl'de yakaladıkları mavi yengeçleri müşterilerine sunduğunu ifade eden Mavili, Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenecek olan güzellik yarışmasına katılacak olan adaylara da yengeç ikram etmekten mutlu olduğunu belirtti.

Mavi yengeci ilk kez kendisinin 1980'li yıllarda tattığını vurgulayan Mavili, yengecin, balıktan daha fazla protein değeri olduğunu söyledi. Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel de, mavi yengecin adını makaslı ve yürüme ayaklarındaki koyu mavi renkten aldığını belirtti.

Her yıl Kültür haftasında Silifke'ye has bir ürünü ön plana çıkardıklarını anlatan Öngel, şunları söyledi:
“Silifke ovasında bulunan Akgöl ve Paradeniz 1990 yılında Bakanlar kurulu Kararıyla ilan edilen Doğal Sit Alanı ve 1994 yılında Ramsar Sözleşmesi kapsamında Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Göksu Deltası içinde yer alır. Akgöl ve Paradeniz, Silifke ovasından deşarj edilen tatlı sulama suyundan da beslendiği için Mavi Yengeç'in yaşamasına ve üremesine uygun doğal bir yapıdadır. Her yıl Silifke'ye has bir ürünü veya kültürü ön plana çıkardığımız Uluslar arası Silifke Kültür Haftasında bu yıl Mavi Yengeç'i ön plana çıkaracağız. Bunun için Uluslar arası Silifke Kültür Haftası'nın 2011 yılındaki adı Akgöl Mavi Yengeç olarak kutlanacaktır” (İHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder