19 Mart 2017 Pazar

Mersinde bir mavi yengeç restoranı

Ankara’dan Mersin’e mavi yengeç tatmaya gidiyorlar

Mersin bölgesinde yakalanan mavi yengeçler, yüksek protein değeri, doymamış yağ asitleri ve yararlı mineralleriyle ihracat ürünü olduğu kadar, Türkiye’de de ilgi odağı. Silifke’nin Taşucu beldesinde restoran işleten Ali Mavili, Göksu deltasındaki Akgöl dalyanından yakaladıkları mavi yengeçleri tatmak için Ankara, Konya, Niğde, Kayseri’den gelenler olduğunu söyledi. "Özellikle bira servisinin yanında meze olarak tercih ediliyor. Daha önce yoğurduyla meşhur olan Silifke şimdi mavi yengeçle de anılmaya başladı" dedi.
Doğu Akdeniz kıyısında yılda ortalama 200-250 ton arasında yakalanan mavi yengeç, et kalitesinin yüksekliği nedeniyle uluslararası piyasada yüksek fiyatlara alıcı buluyor. Ağırlıklı olarak ABD ve İtalya’ya, bu arada Çin, Fransa, Endonezya, Japonya, Filipinler, İspanya ve Tayland gibi ülkelere de ihraç ediliyor.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çelik’in verdiği bilgiye göre, mavi yengeç anavatanı Kuzey Amerika’dan 150 yıl önce Akdeniz’e geldi. Önce Hatay kıyılarında görüldü. Popülasyonu hızla arttı. "Çok lezzetli olmasına karşın, ülkemizde ilk zamanlarda ilgi gösterilmiyordu. Şimdi sahil yörelerinde özellikle bira tüketimi fazla olan restoranlarda tercih edilmeye başlandı. Aşırı avlanmaya bağlı olarak türün azalmaya başladığı yolunda şikayetler gelmeye başladı."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder