2 Haziran 2015 Salı

HAVUZLARDA YETİŞTİRİCİLİK


HAVUZLARIN ÖLÇÜMÜ


AĞ HAVUZLARIMIZIN ÖLÇÜSÜ NE OLMALIDIR



Çipura balığı yetiştiriciliğinde, kullanılan kafes boyutları 2.5x2x2 m, 4x4x3 m, 5x5x3 m, 13x6x3 m'ye kadar değişme gösterebilir. Kafesler sentetik materyalden yapılmıştır.

Havuzlar iki bölümden oluşmaktadır:

1. Yüzdürücü olan ahşap ve çerçeve kısım,

2. Balıkların yerleştirildikleri ağ (torba) kısım

1. Yüzdürücü kısım, boyutları 4 m x 30 cm x 4 cm olan 4 adet tahtanın kare şeklinde çivilerle tutturulmasıyla meydana gelir.

Bu ahşap kısmın yüzdürülebilmesi içinde tahtaların altlarına plastik yüzdürücü materyaller konur.

Böylece, havuzun bu bölümünün su yüzeyinden 40-50 cm yukarıda olması sağlanır.

Burası balıklarımızı kontrol edebileceğimiz bir gezinti yeri olduğu gibi yemleme de buradan yapılır.

Balıklarımızın havuzun dışına atlayarak kaçmaması içinde 1 m kadar ağla yükseltilir.

2. Havuzun ağ (torba) kısmı; ahşap kısmın boyutlarına uygun olarak yanlardan yarım metre daha kısa olacak şekilde, ağın bir yüzü açık küp şeklinde dikilmesiyle oluşur. Kafes boyutumuz 4 x 4 x 3 m'sine ise ağ kısmı 3.5 x 3.5 x 3 m boyutlarında, 5 x 5 x 3 m ise ağ kısmı 4.5 x 4.5 x 3 m boyutlarında olur. Torba şeklinde dikilen ağın taban köşelerinde ağırlıklar asılarak ağın suyun içinde gergin olarak durması sağlanır. Ağın üst kısmı da yüzdürücülere sıkıca bağlanır.


HAVUZLARA NE KADAR YAVRU BALIK KOYACAĞIZ



Tabii ortamdan yakalanan veya kuluçkahanelerden satın alınan 0.5-1 g ağırlığında, 1.5-2 cm. boyunda olan çipura balığı yavruları göz açıklığı 2-3 mm olan ağlardan yapılmış havuzlara konulur. Her havuza % 10 zayiat dikkate alınarak 1 m 3 'e 110 adet yavru balık yetiştirilir. Böylece 4x4x3 m'lik bir havuza 3300 adet yavru balık konmuş olur. Bu yavrular iki ay sonra 3-4 g ağırlığa ulaşırlar ve göz açıklığı 6.5 mm olan ağ havuzlara aktarılırlar. Bundan sonra yavruların ağırlıkları iki ayda bir kontrol edilerek daha büyük ağ gözlü havuzlara yerleştirilir.


YAVRULARIN KONULACAĞI AĞIN GÖZÜ NE OLMALIDIR.


Balığın yaşı
Balığın Ağırlığı
Balığın konulacağı ağ havuzunun ağ gözü açıklığı
Başlangıçta
0,5-1g
2-3 mm
2 Ay
3-4 g
6,5 mm
4Ay
10 g
10, mm
6Ay
25-30 g
18 mm



AĞ HAVUZLARI NASIL KİRLENİR



Ağ havuzların, gözleri yosun bağlayarak kirlenir. Bu yosunları gidermek için suyun sıcaklığına bağlı olarak her 10-15 günde bir ağ havuzları, temiz olanlarla değiştirilmelidir.

Bu iş hiç ihmal edilmemelidir. Aksi halde balıklarımız suyun hareket etmeyişinden dolayı

oksijensizlikten ölürler. Bu suretle emeklerimiz heba olabilir.



TOPRAK HAVUZLARDA YETİŞTİRİCİLİK



Denizlerde, göl ve nehirlerde yapılmakta olan balıkçılık ve balık avcılığı yanında, insan eli altında kontrollü olarak havuzlarda veya bu amaçla kullanılabilecek yerlerde yapılan balık yetiştiriciliğine toprak havuzlarda yetiştiricilik denir.

İnsanlar tarafından her zaman istekle tüketilen su ürünleri, özellikle balık eti, gelişen teknolojiye rağmen avcılık yolu ile yeterince sağlanamadığından, balık ziraatı diyebileceğimiz bu tür yetiştiricilik birçok ülkede yaygınlaşmıştır.

Tüm tarımsal üretim dallarında olduğu gibi toprak havuz balıkçılığı doğal koşullara (iklim, toprak yapısı, su özellikleri v.b.) doğrudan bağımlıdır. Karada yetiştirilen evcil hayvanlarda olduğu gibi farklı balık türleri de değişik barındırma, bakım ve beslenme isteklerine sahiptirler.

Bu nedenle doğal koşullar yanında ele alınan balık türünün biyolojik istekleri de dikkate alınarak, yetiştirmenin planlanması zorunludur. Buna ek olarak yöresel olarak değişen pazar istekleri ve imkanları da incelenerek, kurulacak toprak havuz balıkçılığı işletmesi, yetiştiriciye arzu edilecek geliri sağlayabilir.





TOPRAK HAVUZLARIN HAZIRLANMASI VE SU TEMİNİ



Balığın biyolojik isteklerine uygun olarak toprak ve su özelliklerinin incelenmesi, havuzların kullanıma uygun ve ihtiyaca yetecek sayıda inşa edilmesi gereklidir.

Havuzlama için çoğunlukla tarımsal üretimi için düşük verimli yerler seçilir.

Böylelikle düşük verimli alanlar ekonomik bir şekilde değerlendirilir.

Az meyilli arazilerin seçilmesi, su akışı ve boşaltmanın arazi eğimi ile yapılabilmesi için çok yararlıdır.

Düz ve meyilsiz arazilerde yapılan havuzlarda su akışı ve boşaltma için enerji (elektrik) ihtiyacı doğmaktadır.

Bu enerji ihtiyacı ek masraflara neden olur.

işletmenin ulaşım ve taşıma işleri de gözönüne alınır.

Ana yollara yakın olan yerler büyük kolaylık sağlar.

Ayrıca elektriği mevcut olan veya kolaylıkla elektrik hattı sağlanabilecek bir yer işletme için avantajdır.

Havuzlama yapılacak yerin, su taşkınlarından uzak olması sürekli ve şiddetli rüzgarlara da açık olmaması gerekir.

Tarla balıkçılığı işletmesi kurarken önceden bilinmesi gereken bir konu da pazarlama imkanlarıdır. Üretilen balıkların kolayca pazarlanabileceği ve talebin fazla olduğu yerler işletmeye ekonomik yönden büyük yararlar sağlar.



TOPRAĞIN YAPISI

Genellikle ağır ve killi topraklar havuz yapımına daha uygundur.

Kumlu ve geçirgen topraklar fazla su kaybına yol açar.

Aşırı kireçli ve düşük asitli topraklar tarla balıkçılığı için uygun değildir.

Toprak Ph’sı 6.5-8 arası olan yerler en uygundur.

Tesis kurmadan once toprak analizi yapılmalıdır.



HAVUZ YAPIMI



İşletme kurulacak alanın yetiştiriciye ait olması ilk tercih edilen durumlardan biridir çünkü; hazine ya da özel



idare gibi kurumlara ait olan arazilerde bu tip yetiştiriciliğe kalkışıldığında, sözleşme bitiminde arazinin ilk kiralamadaki şekline dönüştürülmesi istenmekte, bu da yetiştiricilere hatırı sayılır bir yük getirmektedir.



Bunun dışında havuz yapımı, genel bazı hükümlere dikkat edildiği sürece son derece kolaydır.



Bunların başında toprağın su geçirgenliğinin ölçülmesi ve toprakta organik madde analizi yapılarak muhtemel canlı yem miktarının belirlenmesi gelmektedir.



Su geçirgenliğinin belirlenmesi ile sondaj edilmesi gereken su miktarı hakkında, organik madde analizi yaparak da yıl boyunca kullanılabilecek yem miktarı hakkında kolayca fikir sahibi olabiliriz.



Yıllık üretim ruhsatı 29 ton olan bir işletme için 50-55 metre uzunluğunda, 10-15 metre genişliğinde toplam 4 adet havuz, bir iş makinesinin en fazla 2 gün çalışması ile hazırlanabilmektedir.



Havuz büyüklüğünün artması; işletme çalışanı sayısını arttıracağı gibi balıkların daha çok zarar görmesine neden olacaktır.



Bu nedenle seçilen kapasite ne olursa olsun havuzlarda 80-100 metrelik uzunluklar ve 25-30 metrelik genişlikler yerine kontrolü daha kolay, 35-40 metrelik uzunluklar ve 10-12 metrelik genişlikler ideal olarak belirlenmelidir.



Toprak havuzlar, genelde eski tarım arazilerinin bulunduğu ortamlara kurulmaktadır. Çevreden rüzgarla birlikte taşınan bitki özleri zamanla havuz içerisini sarmakta, özellikle de geceleri balıkların tükettiği oksijene ortak olmaktadır.



Bu bitkiler boylama ve hasat sırasında da balıkların zedelenmesine neden olmaktadır. Özellikle hasat sonrasında bu bitkilerle mücadele yönünde çalışmaların yapılması, bir sonraki yetiştiricilik periyodu için son derece önemlidir.



HAVUZLARIN BAKIMI VE GÜBRELEME





Her yıl havuzların bakımı ve verimliliğinin korunması gereklidir. Sonbaharda hasat çalışmaları tamamlanınca havuzlara su verilmez. Kuru bırakılır.

Bu arada yan duvarlarda çatlaklar ve bozulmalar varsa düzeltilir.

Toprak altı hayvanlarının açmış olduğu çukurlar doldurulur. Sazlık ve benzeri bitkiler temizlenir.

Havuz tabanındaki su arkları ve yemleme bölgeleri temizlenir.



Su giriş ve çıkış savakları gözden geçirilir, temizlenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder