2 Haziran 2015 Salı

BALIK ÇİFTLİKLERİNDE YETİŞTİRİLME KOŞULLARI


YETİŞTİRİLME KOŞULLARI



SUYUN TEMİNİ


Akarsulardan, göl ve kaynak suları ile sulama kanallarından, çok yağış alan bölgelerde yağmur sularından da yararlanılabilir.

Havuzlara alınacak suyun organik kirli artıklarla, sanayi artıkları ve kanalizasyonlarla karışmamış olması gerekir.

Yeterli suyun yanında suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri de önemli unsurlardır.

Su sıcaklığı:Balıklar genel olarak 15 C derece su sıcaklığında yem alımına başlarlar.

Su sıcaklığının 27-28 C dereceye kadar yükselmesi gelişimlerine ve yem alımları üzerine olumsuz etki yapar.
Suyun pH değeri:Suyun pH değerinin 6,5-8 arasında bulunması en uygun yaşama ortamı olarak kabul edilir.
Oksijen Miktarı: Balıklar ve suda yaşayan diğer canlılar solunum için sudaki erimiş oksijeni kullanırlar. Oksijen miktarının 0.5-1 mg / lt olması durumunda balık ölümleri başlar.


YAVRU ÇİPURA BALIĞINI NASIL TEMİN EDECEĞİZ


Çipura balığı yavruları iki yolla temin edebiliriz. Ya tabiattan toplayarak, yada yavru yetiştiren işletmelerden satın alarak.


Tabiattan yavru toplama, Nisan-Mayıs aylarında tatlı suların denize karıştıkları nehir ağızlarına, yavruların azmaklara sürüler halinde beslenmek ve korunmak için geldikleri zamanlarda yapılır. Yavru toplama işi, özel olarak yapılmış ve yavrulara zarar vermeyen tül ığrıplarla yapılır. Tül ığrıplardan alınan yavrular hemen yavru tanklarına alınır ve ilaçlanır. İlaçlama için furazolidonegibi ilaçlar kullanılır. Yavrular en kısa zamanda yetiştirilecekleri ağ kafeslere nakledilmelidir. Zaman kaybı, yavru kaybı demektir.

Yavru balık devlet kurumlarından da temin edilebilir Yavru çipura balıklarını yetiştirip satan devlet kurumlarımız vardır. Bunlar; Bodrum Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü, Kepez-Bey melek Su Ürünleri Üretme İstasyonudur.


Ayrıca çeşitli yerlerde özel çipura balığı kuluçkahanelerinden de halka yavru balık pazarlanmaktadır.

STOKLAMA
 

Bu havuzlar doğal şartlar ve pazarlama imkanlarına bağlı olarak değişik sayı ve büyüklüklerde yapılır.


Stok havuzları pazarlanacak balıkları hasat sonrasında ayırmak veya gelecek yıla kalan balıkları barındırmak için yapılır.


Küçük tarla balıkçılığı işletmelerinde (2-3 hektar) iki adet 1.500 m2 lik stok havuzu ve iki-üç adet 200-400 m2 lik anaç stok havuzu yeterlidir.


BOYLAMA



Boylama iki yolla yapılır :elle ve makineyle boylama boylamanın amacı havuzda bulunan balıkların boylarının farklı olması nedeniyle birbirlerine zarar vermemeleri ve boy farkı olduğu için yem alımında bütün balıkların yem alamamaları. 


SAYIM


Balık sayımı size stok yoğunluğunuzu doğru olarak belirlemede yardımcı olur; böylece yemleme ve balık yoğunluğu iyi dengelenmiş olur.sayım sayım makineleriyle olur.

Hastalık ve Zararlılara Karşı Mücadele







1- Balık biti: Balıkların derileri üzerine yerleşen emici bir parazittir. Balıkların yem alımına ve gelişimine zarar verir. Mücadelesinde en etkili yol balık hekimleri ile görüşüp, banyolama yapmaktır.


2- Solungaç kurtları: Bunlar beyaz renkte yuvarlak kurtçuklardır. Balığın solungaçları üzerine yerleşirler. Solungaçlarda parçalanma ve çürümelere neden olurlar. Balıklarda boğulma ve ölümlere yol açarlar. Tedavi için balıkların 30 dakika süre ile 250-300 mg formaldehit/1 litre su banyosuna alınmalıdır.


3- Balık Sülüğü: Uzun yuvarlak yapılıdır. Yeşilimsi-grimsi ve ağızdan emicidir. Balıkların çeşitli vücut bölgelerine yapışır. Kanını ve hücre özünü emerler. Mücadelede kireç banyosu en uygundur. 200 gr sönmemiş kireç, 10 Lt suda eritilir. Balıklara bu suda 5 saniye kadar banyo yaptırılır.


4- Beyaz Benek Hastalığı: Kötü havuz koşullarında ortaya çıkar. Emici bir parazittir. Balığın tüm vücuduna, gözler üzerine ve ağız boşluğuna dağılmış irmik Taneleri gibi görülürler. Havuz suyunun değişimi yetersizse parazit hızla yayılır. Görüldüğünde havuz suyu süratle yenilenmelidir. Hasta balıklar 165-250 ppm/1 saat formaldehit ile banyo yaptırılır.






HASAT



Pazarlama ağırlığına ulaşan balıkların hasadı genellikle yaz ayları sonunda yapılır.


Su sıcaklığı 13-15 C dereceye indiğinde hasat başlatılabilir. Çünkü bu dönemden sonra yemleme azalır ve gelişme hızı düşer. Ege Bölgesinde Ekim sonu ve Kasım ayı içinde hasat






PAZARLAMA

 
Bugün halkımızın büyük bir kesimi balık yeme alışkanlığı edinmiştir. Bu yüzden balık artık kolayca pazarlanabilmektedir. Elde edilen balık, insanların en çok ihtiyacı olduğu mevsimde pazara arz edilerek azami kar sağlanmasıdır.



Günümüzde üreticilerimiz balık yetiştiriciliğine daha çok önem vermektedirler. Yapılan yatırım da, bir-iki yıl içinde ürüne ve paraya dönüşmektedir.


Artık ülkemizde, modern balık yetiştiriciliği yapılmaktadır.


Devletimiz de bu yetiştiricilik kolunun gelişmesi için her türlü tedbiri almaktadır. Bu nedenlerle, balık yetiştiriciliğimizin geleceği aydınlıktır.



Balık avlayanlara rasgele dendiği gibi bizde yetiştiricilik yapanlara bol ürünler diyoruz.


Pazarlama ağırlığına ulaşmış olan balıklardan işletmenin ihtiyacı kadar bir dişi balık için iki erkek balık olmak üzere, damızlık balıklar ayrılır.






Pazarlama işi işletmenin imkanlarına ve tüketici isteklerine göre değişik şekillerde yapılabilir. uygulanır. Daha serin bölgelerde hasat, Ekim başında yapılır.


Hasat yapılacak havuzun tüm suyu boşaltılır. Balıklar berrak su bulunan beton havuza alınır.


TOPRAK HAVUZLARDAKİ YETİŞTİRİCİLİK AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI




Avantajları


1.toprak havuzlar, fitoplankton, zooplankton ve diğer su canlılarının gelişmesi


için uygun olduğu için tercih edilir.


2.toprak havuzlar doğal besin kaynağı oldukları gibi ,yatırım maliyetleri de düşüktür.


3.yetiştiricilere özellikle yem giderleri açısından çok büyük avantajlar getirmektedir


4.Toprak havuz yetiştiriciliği hem üreticinin hem de tüketicinin beklentilerine cevap verebilen bir yetiştiricilik tipidir.


Dezavantajları


1.toprak havuzların hazırlanması ve işletilmesinde karşılaşılan sorunları belirtelim.


2.Toprak yapısının iyi belirlenmemesi sonucunda hazırlığını yaptığımız toprak havuzlar, bir anda balçık havuzlara dönüşebilir.


3.Çok geçirgen havuzlar suyu da çok kolay emeceğinden balık boylama ve hasatta balıkların solungaçlarının tıkanmasına neden olurlar


4.Toprak havuzlar, genelde eski tarım arazilerinin bulunduğu ortamlara kurulmaktadır.


5.Çevreden rüzgarla birlikte taşınan bitki özleri zamanla havuz içerisini sarmakta, özellikle de geceleri balıkların tükettiği oksijene ortak olmaktadır.

6.Bu bitkiler boylama ve hasat sırasında da balıkların zedelenmesine neden olmaktadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder