3 Temmuz 2015 Cuma

Krill hakkında bilgiler.

Krill hakkında...

Krill, boyları çok ufak (3 - 5 cm) olan ve sürü halinde yaşayan karides benzeri küçük bir kabukludur. 1 m³ krill kütlesi yaklaşık olarak 20 kg. kadardır. Her bir sürünün 2 milyon ton olabileceği düşünülerek, Antarktika krill kütlesinin toplam 500 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir. Genelde soğuk sularda yaşarlar ve ana besin maddeleri plankton ve alglerdir. Kriller yakamoz oluşumuna yol açan ışıldama özelliğine sahiptirler ve bu sayede gece karanlığında yüzeye yakın planktonlarla beslenirler. Güneş doğmaya başlayınca, kademeli olarak ışığın ulaşamadığı derinliklere çekilerek avcılarından korunurlar. Çünkü birçok balina türünün ana besin maddesi krilllerdir.


Dünyadaki en büyük omurgasız biyokitle özelliğine sahip krillerin yaklaşık 90 türü vardır ve başlıca türleri;
Buz krili (Euphausia crystallorop),
Japon krili (Euphausia nana),
Kuzey Pasifik krili (Euphausia pacifica),
Avustralya krili (Nyctiphanes australis),
Arktik krili (Thysanoessa raschii),
Antarktika krili (Euphausia superba) gibi...

Antarktika krili (Euphausia superba); civa ve ağır metallerle kirlenebilen balıkların ve deniz canlılarının aksine, yalnızca saf ve temiz sularda yaşarlar. İnsan sağlığına destek olabilmesi açısından tercih edilen en değerli türüdür.

Krill’in ana bileşenleri protein ve yağdır. Krill yağı, bu omurgasız canlının yapısında bulunan bir Omega 3 yağ biçimidir. Bu doğal yapıda insan sağlığı için en önemli bileşenler; Omega 3 yağ asitleri (EPA & DHA), fosfolipitler ve astaksantinlerdir. Balıklardan elde edilen Omega 3 yağ asitlerine göre biyoyararlanımı çok daha yüksek olan krill yağı, ilave olarak güçlü antioksidant özelliği olan astaksantinler ve hücre zarının sağlığında önemli bir yağ asidi olan fosfolipitler içerir.

Krill, doğal yapısında eser miktarlarda bulunan, buna rağmen insan sağlığı için önemli vitaminler, mineraller ve vücudun % 46’sını sentezleyemediği aminoasitler açısından da çok zengin bir besin kaynağıdır.
Vitaminler: C, E, D, A ve B komplkes
Mineraller: Kalsiyum, magnezyum, fosfor, selenyum, çinko, sodyum, iyot, florin, manganez, bakır ve potasyum
Aminoasitler: Lysine, Methionine, Cysteine, Threonine, Arginine, Histidine, Isoleucine, Leucine, Phenyalanine, Valine, Alanine, Asparagines, Glutamine, Glycine, Proline, Serine, Tyrosine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder