4 Şubat 2013 Pazartesi

Organik Tarım Yapana 90 Milyon TL Hibe

Organik Tarım Yapana 90 Milyon TL Hibe ( 2013 )



ORGANİK TARIMA 90 milyon TL hibe
Devlet, 2013 ’te organik tarım yapanlara 90 milyon TL hibe dağıtacak. Meyve sebze yetiştirenlere, organik bal üretenlere, su ürünleri ve organik hayvancılıkla uğraşanlara karşılıksız destek verilecek.

TÜRKİYE’DE organik üretim alanları, organik ürünler ve bu alanda üretim yapan çiftçi sayısı son yıllarda büyük bir hızla artıyor. Geçiş süreci dahil organik üretim alanı 2002’deki 57 bin hektardan 2011’de 442 bin hektara yükseldi. Ürün sayısı 150’den 225’e, çiftçi sayısı ise 12 bin 428’den 42 bin 460’a ulaştı. Üretim miktarı yine aynı dönemde 310 bin tondan 1 milyon 659 tona ulaştı.
Organik tarım Türkiye’nin en dinamik sektörlerinden biri haline geldi. Üstelik yeni yatırımlarla büyümesini sürdürüyor. Siz de bu gelişen pazarda yerinizi almak istiyorsanız Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Organik Tarım Destekleme Programı” kapsamında verilen hibelerden yararlanabilirsiniz.
BAŞVURU 14 OCAK’TA BAŞLIYOR
Organik Tarım Destekleme Programı’nın 2013 bütçesi 90 milyon TL. Programdan yararlanmak isteyenlerin 14 Ocak-29 Mart 2013 tarihleri arasında ilçe ya da il tarım müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Söz konusu programla insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyecek şekilde tarımsal üretim yapan, doğal kaynakları koruyan, sürdürülebilir, izlenebilir ve gıda güvenliği sağlamaya yönelik organik tarım yapan çiftçiler desteklenecek.
Başvuruda bulunan çiftçilerin, kimlik, arazi ve ürün bilgileriyle tarımsal desteklemelere ilişkin bilgilerin de kayıt altına alındığı bir veritabanı olan “çiftçi kayıt sistemi”ne üye olması şart. Ayrıca Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne (OTBİS) de üye olmaları gerekiyor.
Organik tarıma nasıl başlanır?
Organik üretim yapacak çiftçinin öncelikle üretimi yapacağı arazisini geleneksel üretim yapılan bölgelerden, işlek anayollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden, kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlardan, kirletici atıklar içeren akarsu ve yeraltı sularından etkilenmeyecek bir mesafede konumlandırması gerekiyor. Ardından kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna başvurması lazım. Organik tarım üretiminin her aşaması kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından kontrol ediliyor.
MEYVE SEBZEYE 35 TL
Meyve sebze üreten çiftçilere dekar başına 35 TL destek verilecek. Tarla bitkileri üretimi için verilen destek miktarı ise dekar başına 10 TL olarak belirlendi. Çiftçilere tarla bitkileri üretim alanları için dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 10 TL. Meyve sebze üretimi için dekar başına 35 TL destek var. ÇKS’ye kaydı yapılmayan araziler ve kamu arazileri üzerinde yapılan doğadan toplama alanları için hiçbir destek verilmiyor.
SU ÜRÜNLERİNE DE DESTEK
Organik tarım desteklerinden yararlanmak isteyen su ürünleri yetiştiricilerinin de su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip olması gerekiyor. Destekleme kapsamında alabalık, çipura ve midye türleri bulunuyor. Bu türle ri yetiştirenlerin balık yemi ve yavru balık satın alma masrafları devlet tarafından karşılanıyor.
Yavru balıkların bakanlıktan izinli ku-luçkahanelerden, su ürünleri yetiştiricilik belgesinde yavru üretim izni olan işletmelerden, üniversite veya araştırma enstitülerine ait kuluçkahanelerden temin edilmesi şart.
Ayrıca yeni tür olarak mersin, kalkan, fangri, mercan, sinarit, lahoz, sivri burun karagöz, minekop, eşkine, sargoz, mırmır, sarıağız, yayın, trança, karaba-lık, yılan balığı, Karadeniz alası, kerevit, karides gibi çeşitlere destek verilecek.
Doğadan toplanan veya ithal edilen yavrular ile ithal yumurtadan elde edilen yavrular destekleme kapsamı dışında tutuluyor.
Bir işletmenin ürün desteğinden yararlanabileceği miktar şöyle hesaplanıyor: Öncelikle yıllık üretimi en fazla 500 tondan fazla olan işletmeler destek kapsamı dışında. İşletmenin 250 tona ka-darlık kısmı için belirtilen birim fiyatının tamamı ödeniyor. 250-500 ton arasındaki kısım içinde belirtilen birim fiyatının ise yarısı karşılanıyor. Türkiye’de organik su ürünleri üreten üç işletme var. Alabalık üreten bu üç işletme Rize’de bulunuyor. Söz konusu üreticiler 2011’de 61 ton organik alabalık üreterek bunlar;n önemli bir kısmını ihraç etmişler.
HAYVANCILIĞA 2 MİLYON TL
Organik hayvancılık desteklerinden; doğal kaynakları koruyan, hayvan refahını gözeten, gıda güvenliği sağlayan yetiştiriciler yararlanabiliyor.
Organik hayvancılık destekleri için 2 milyon TL ayrılmış durumda.
Bu bölümde hayvan hastalıklarıyla mücadele, anaç sığır, anaç manda, anaç koyun, keçi, tiftik ipekböceği, arılı kovan, polinasyon amaçlı bombus arısı, buzağı, çiğ süt ve besilik erkek sığır için destekler veriliyor. Yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına desteklemeden yararlanabiliyor.
Örneğin, anaç koyun ve keçi başına 9 TL hibe veriliyor. Anaç koyun-keçilerin aynı ırktan olma şartı yok. Göçer yetiştiriciler de söz konusu desteklerden yararlanma imkanına sahip. Bunun için bulundukları il ya da ilçe müdürlüklerinden alacakları veteriner sağlık raporuyla müracaat edebilir ler.
Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin ve tiftik üretiminin geliştirilmesi için destekleme primi ödeniyor. Çiğ süt üretimi de destek kapsamında. Arılı kovan desteklerinden yararlanacak üreticilerin en az 30, en fazla bin adet arılı kovana sahip olması gerekiyor. Seralarda polinasyon amaçlı bombus arısı kullanan üreticilere, bombus arısı üretim izni verilmiş işletmelerden satın alacakları koloni başına destekleme ödemesi yapılıyor. İpekböceği yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve üretiminin artırılması için yaş ipekböceği kozası ücretsiz olarak temin ediliyor.
Türkiye’de organik hayvancılık yapan 137 işletme bulunuyor. Bu işletmelerin 104’ü Çanakkale’de bulunuyor. Çanakkale organik hayvancılık konusunda Türkiye’nin en büyük üreticisi konumunda. Diğer işletmeler ise Erzincan, Gümüşhane, Ardahan, İğdır, İzmir, Samsum, Bolu, Elazığ, Aydın, Kırklareli, Konya ve Manisa’da bulunuyor. Organik bal üreticisi sayısı ise 205. Organik bal üretiminde 44 üretici ile Ardahan ilk sırada bulunuyor, ikinci sıra 39 üreticiyle Rize, üçüncü sırada ise 31 üreticiyle Çanakkale bulunuyor.
ERSAN ÇIPLAK / PARA